Agrupació Folklòrica  Amunt i Crits

Sardanes i Esbart

70è Aniversari  (2018)


Click, per engrandir la foto


................

El 2018 vàrem celebrar el 70è aniversari de l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits de Terrassa.
Què podem dir de l’aniversari?
Que ha tingut moments de retrobament, d’agraïment, de renovació, de promeses, de reconeixement … i, així com, de celebració, de recordança, d’unió d’esforços i … al final, una gran festa al voltant de les danses catalanes i, com no, de les menges i sobretaules.
Hem hagut de fer l’aniversari amb la mancança física del nostre il·lustre associat, amic i dansaire en Lluís Puig i Gordi, ex Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i del nostre conciutadà en Josep Rull i Andreu, així com férem un record especial per les persones que estan a la presó o lluny de casa, no han pogut participar amb la nostra alegria.
Per commemorar aquest esdeveniment realitzarem un seguit d’actes per els nostres socis, dansaires, simpatitzants i amics…, però també oberts a tota Catalunya.

Click, per engrandir la fotoEl primer acte va ser un Concert de sardanes cantades, el dia 3 de març al Auditori Municipal de Terrassa. Amb el títol de RESSONS D’AMUNT I CRITS amb la cobla Jovenívola de Sabadell i els Amics de la Òpera i la Sarsuela de Terrassa que ens van oferir un programa de sardanes per sentir, ballar i cantar. Hi cantaren el Cor dels Amics de l’Òpera i Sarsuela de Terrassa, i els tenor Manuel Garcia i les sopranos Itziar Espinar i Marina Porra

Click, per engrandir la foto

 

 

Presentarem un repertori molt ben escollit i treballat pel director Joan Manau i Valor amb el suport de “Músics per la cobla”, que incloïa obres d’en Pep Ventura (Un ballo in maschera, Per tu ploro o sardana sobre motius del Faust), les inoblidables (El cavaller enamorat, La Puntaire, Marinada, Cançó d’Amor i de Guerra, Les fulles seques i La Santa Espina); les commemoratives (Terrassa Seu d’Ègara i Ressons d’Amunt i Crits), així com: Vora l’estany d’en Jesús Ventura, Ginesta d’or d’Agustí Borgunyó i Campanetes de Manuel Oltra.
Va ser un gran èxit de públic i tant la cobla com els cantaires ens van oferir un gran espectacle.

Click, per engrandir la fotoEl dia 18 de Març vàrem celebrar un dels actes anuals de l’Entitat, dedicats als socis i amics de la nostra Agrupació, el Dinar de Germanor que va gaudir de molt bona assistència de socis i en el que ens van acompanyar l’Excm. Alcalde de Terrassa Sr. Alfredo Vega i el regidor Sr. Amadeu Aguado.
Després del dinar es van repartir les distincions i trofeus a dansaires i col·laboradors i la festa va acabar amb una mica de ballaruga amenitzada pel grup Egar-Boys.

Click, per engrandir la fotoEl dia 6 de Maig tingué lloc la Festa de la Santa Creu i de l’Arbre Maig a la parròquia de la Sagrada Familia de Terrassa.
Aquesta festa fou recuperada fa trenta tres anys pel nostre Esbart i des de aleshores s’ha celebrat ininterrompudament cada primer diumenge de Maig.
Enguany els padrins de la Festa varen ser la senyora Joana Carré i el senyor Miquel Martinez.

Click, per engrandir la fotoEn aquesta festa i participen molts grups de cultura popular de Terrassa que fan una cercavila pel barri i actuacions a la parròquia, entre ells les escoles del Esbart Terrassa i les colles sardanistes de l’Amunt i Crits.
A continuació es fa la benedicció de la Creu de Terme i es celebra la Eucaristia. Durant l’ofertori i dins de l’Església es fa el Ball dels Gegants de Terrassa i benedicció dels pans de la Santa Creu que es reparteixen a tot el públic assistent. Vàrem acabar, com no, amb un dinar. Enguany degut a la pluja ho vàrem tenir de fer dins dels locals de la parròquia.

Click, per engrandir la fotoEl dia 19 de Maig a les 7 de la tarda va tenir lloc una audició de sardanes amb la cobla La Principal de Terrassa i en la que es van interpreta sardanes dedicades a l’entitat, les nostres colles i a la ciutat.
Es va estrenar una sardana dedicada al nostre 70è aniversari titulada “70 anys d’Amunt i Crits” i composta pel mestre en Jaume Cristau i Brunet, el qual ens va acompanyar durant la ballada.
El lloc previst per la audició era la Plaça Vella, però degut a la pluja que aquest any ens ha fet una mica la guitza a tots, ens vàrem haver de traslladar a la Plaça coberta del Vapor Ventalló.
A la mitja part es van oferir pastes, moscatell i aigua als assistents. Tot i el mal temps vam gaudir de una bona assistència.

Click, per engrandir la fotoEl dia 29 de setembre vam organitzar una conferència al local de la Societat Coral Els Amics amb el tema de “Danses Patrimoni del Vallès”.
Un repàs dels balls i danses vives que es ballen en el transcurs del calendari festiu en diversos pobles i ciutats del Vallès, tant oriental com occidental, tot comentant els seus orígens, el perquè es ballen i com són les seves músiques i les seves evolucions.
A càrrec d’en Tomàs Manyosa i Ribatallada, estudiós de la dansa, músic, compositor, coreògraf, i mestre de dansa tradicional.
Es tractava d’un anàlisi de les danses que es mantenen vives a la nostra comarca. La conferència va anar a càrrec d’en Tomàs Manyosa i Ribatallada, eminent director artístic, coreògraf, dansaire, compositor i amant de la dansa catalana, que ens va oferir un estudi molt complert de les diferents danses i poblacions on es ballen i que va presentar acompanyat d’imatges molt interessants de totes elles.
Especial menció van tenir les danses terrassenques: Ball de Reis, Ball de la Coca de Ca n’Aurell i Ball de l’estapera. En acabar es va oferir un petit refrigeri per a tots els assistents.

Click, per engrandir la fotoEl 21 d’octubre vam organitzar el nostre 70è Concurs de Colles Sardanistes, a la plaça Nova; acollírem les colles que participen en el Campionat Bàsic d’Honor de colles grans grup A i el Bàsic d’Honor de colles Veteranes grup B. Amb una participació total de 17 colles.
Vam gaudir d’un dia esplèndid, assolellat, amb una bona assistència de públic i amb una gran actuació de totes les colles. Dona gust veure ballar sardanes amb aquest nivell d’exigència tant alt.
A la tarda la 46èna edició del Concurs Individual de Sardanes Revesses, amb els habituals jocs pel públic i pels revessaries i concert de música per a cobla, que es va celebrar al Auditori Municipal de Terrassa.La interpretació musical de tota la diada va anar a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell que va fer una magnífica actuació i va estar acompanyada d’un nombrós públic que va aplaudir amb entusiasme totes les peces interpretades.

Click, per engrandir la fotoEl dia 24 de novembre es va fer el sopar de Cloenda del 70è aniversari. Aquest acte també el vam celebrar al local de la Societat Coral dels Amics. Vam comptar amb la presència del regidor de l’Ajuntament de Terrassa Sr. Amadeu Aguado, sardanista i ex-dansaire de la nostra colla, i una assistència de quasi 80 persones que vam gaudir d’un bon sopar, de molt bona companyonia i d’un final de festa amenitzat per el músic-cantant Marc Anglarill que ens va fer saltar i ballar fins molt avançada la nit. Un bon colofó per el nostre 70è aniversari.