Agrupació Folklòrica  Amunt i Crits

Sardanes i Esbart

Festa de l'arbre de maig


...................


Click, per engrandir la fotoExplicació de l’origen de la festa:

Diuen el mes vells que fa segles els pagesos celebraven la collita amb una ofrena a Déu. Aquest podria ser l’origen d’aquesta festa, diuen també que un fill de Marganell, una petita població a la falda de Montserrat va venir a viure a Terrassa, molt a prop de la Parròquia de la Sagrada Família, i va dur aquesta antiga tradició: la Festa de la Santa Creu i l’Arbre Maig.

Així, al 1952 va començar a celebrar-se aquesta festa «amb la col·laboració especial des del principi de l’Agrupació Cultural de la Sagrada Família i sobretot de l’Esbart». Aquesta festa fou instaurada per Joan Calsina En un acord amb els pagesos del terme i el mossèn Joan Fortuny per beneir la collita que creixia als barris propers a Ca N’Aurell. Durant la missa de celebració es repartien panets amb una creu marcada per donar gràcies per la collita d’aquell any. Els experts asseguren que la festa a partir de 1953, fou organitzada pel rector i el senyor Joan Calsina i a partir de 1955 per l’agrupació de pagesos de la Sagrada Família, amb el típic ball de la coca interpretat per l’esbart i així va anar-se repetint any rere any fins que va desaparèixer al any 1973.

Entre 1973 i 1976 la festa va deixar de celebrar-se “el rector d’aquell any va prohibir totes les activitats de la parròquia, no només les danses, sinó també el teatre, la sarsuela, l’hoquei”.

Desprès de visitar varis locals de la nostra ciutat finalment el 24 de juliol de 1984 l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits i l’Esbart Terrassa van hostatjar-se definitivament a la seu que actualment ocupen, adherits a la societat coral “Els Amics”.

Un any desprès aprofitant el moment d’efervescència de la cultura popular es va recuperar la festa de la Santa Creu i l’Arbre Maig. Desde llavors s’ha continuat celebrant cada primer diumenge de maig, en l’actualitat han canviat pocs detalls del programa original. DOCUMENTS SOBRE LA HISTÒRIA DE LA FESTA DE LA SANTA CREU I L'ARBRE DE MAIG
Click, a la imatge per descarregar document

Festa de la Santa Creu

Click a la imatge per descarregar el documentClick, a la imatge per descarregar document

Les Veracreus

Click a la imatge per descarregar el document


Click, a la imatge per descarregar document

L'arbre i la Creu

Click a la imatge per descarregar el document


r