Agrupació Folklòrica  Amunt i Crits

Sardanes i Esbart

El nostre Concurs

...............

Concurs de Colles Sardanistes

Organitzat per la nostra Entitat, s’ha celebrat ininterrumpidament des de l’any 1951 fins als nostres dies, pel que ja es porten més de 60 edicions.La primera edició va tenir lloc devant la fábrica La Magdalena amb la Cobla La Principal de Terrassa en el marc de la festa major del Barri 

A partir de 1954 el concurs se celebrà al camp de futbol de l’AGUT fins el 1960 en que es va enderrocar aquell camp degut a les reformes urbanístiques. 

Els anys 1961 i 1962 el concurs es va celebrar a la pista esportiva de la Sagrada Familia i a l'any 1963 es va traslladar al camp de futbol dels Kubales durant uns anys. 

Posteriorment es va celebrar al portal de Sant Roc. Des de l'any 1972 fins a l'any 1976 va tenir lloc al Raval de Montserrat, canviant a l'any 1977 en que el Concurs Nacional de Colles Sardanistes es celebra en el pati de l'Escola Pia de Terrassa, un lloc que ofereix l'espai necessari per al desenvolupament del concurs, i, malgrat no sigui celebrat en un lloc cèntric, compta amb una nombrosa assitència. 

Cal destacar que des de l'any 1978 ha comptat cada any amb la celebració dins del concurs de una fase del Concurs Bàsic que organitza la Unió de Colles Sardanistes.Desde l'any 1985 el Concurs de Colles sardanistes compta també amb una de les darreres fases del concurs bàsic infantil i jovenil, que fan aquest concurs un punt clau i quasivé decissiu per al Campionat de Catalunya 

És de destacar aquesta modalitat doncs en el jovent hi ha el futur de la sardana i del sardanisme que ha de fer perdurar la nostra dansa. 
Concurs de Punts Lliures

També i des de l’any 1985, es cel.lebra dins del concurs de sardanes que es fa al matí, una fase del Concurs de Punts Lliures, en el que participen les colles finalistes d’aquesta modalitat.

És per tant, una fase també quasi-decisiva de la classificació final del Campionat de Catalunya, el que li dona una importància especial.

Els punts lliures es caracteritzen perquè ofereixen un espectacle que trenca amb la seriositat de la sardana tradicional tal com es coneix habitualment.

La imaginació, la compenetració, l’assaig intensiu i la concentració convergeixen en un seguit de passos enrevessats per l’espectador que es tradueix en un espectacle digne de veure.
Concurs de Sardanes Revesses

El Concurs de sardanes revesses, es va començar a celebrar en una primera etapa a l’any 1958 i va durar fins l’any 1976.

En aquesta primera etapa es va celebrar a la pista de la Sagrada Familia (actualment Sferic), amb la particularitat de que els participants estaven drets al mig de la pista i d’esquena a la Cobla el que feia encara més difícil encertar la sardana ja que únicament l’oida tenia la clau per endevinar el tiratge de la sardana.

Desde l’any 1990 i després de 14 anys d’interrupció, es va reemprendre aquest Concurs Individual en la seva 18ª edició i des de llavors es va celebrar a la Sala d’Actes de l’Escola Pia i a partir del 2006 al Auditori Municipal de Terrassa, aquesta vegada amb els participants asseguts i de cara a la Cobla.

Dins d’aquesta segona fase, s’inclou també desde el seu inici un Concert de Cobla en el que s’interpreten sardanes, balls vuitcentistes, arranjaments musicals i altres tipus de música.

Desde ja fa uns 20 anys, tant el concurs individual de Revesses com el concert de cobla, está interpretat per la Cobla Jovenívola de Sabadell, cobla que va adquirint prestigi dia a dia i que té un bon ventall de peces que fan que el concert sigui amè i entretingut a la vegada que els músics demostren la qualitat musical que tenen.
Concurs del Trivicrits

També en aquesta etapa, i amb l’objecte de fer més amè el Concurs de Revesses per als no participants, es va afegir el popular concurs TRIVICRITS:

Aquest concurs, está dirigit als acompanyants dels participants i consisteix en contestar unes preguntes que previament s’han entregat entre els inscrits de temari divers sobre els indrets de Catalunya o preguntes tipus Trivial que d’alguna manera tenen una relació directa amb Catalunya, afegint unes preguntes “sorpresa” que versen sobre endevinalles populars.

Aquestes preguntes no son gens dificils, encara que alguna tingui “truco” ja que tampoc sería bo que tot-hom les endevinés totes.

Hi ha un bon assortit de regals donats per les cases comercials, que es reparteixen entre tots els participants. Per tant, en la propera edició d’aquest popular concurs, preneu part i no us preocupeu per la dificultat de les preguntes. Tot-hom té premi !


Tornar a Sardanes