Agrupació Folklòrica  Amunt i Crits

Sardanes i Esbart

Amunt i Crits
Click per ampliar la imatge


...............

Un grup d’amics que setmanalment assistien a les ballades de sardanes, varen sentir el neguit de formar una colla sardanista per a gaudir dels concursos que se celebraven arreu del Principat. Aquests primers dansaires van ser Miquel Piñol, Alfons Peñataro, Emili Planas, Antoni Fernàndez, Josep Desquens , Nuri Royes, Nuri Moiset, Maria Teresa Sarrau, Maria Rosa Broto i Joana Bayona.

Amb el nom d’ “AMUNT I CRITS”, aquesta colla va competir, per primera vegada el 19 de setembre de 1948 al barri d’Horta de Barcelona.

A partir d’aquell moment, el grup va anar creixent i això va conduir a prendre la decisió de formar una Entitat. Com que el local de reunió era el Casal de la Parròquia de la Sagrada Família, l’entitat rebé per nom: “AGRUPACIÓ CULTURAL SARDANISTA DE LA SAGRADA FAMÍLIA”.
El dia 22 de maig de 1949 es va fer la presentació de l’Entitat i de la Colla a la nostra ciutat amb una gran festa: Ofici Solemne i benedicció del banderí de la colla a la Parròquia, actuant com a padrins la senyoreta Margarida Vallhonrat i Biosca i el senyor Jaume Cos i Gibert, i una audició de sardanes a la Rambla amb la participació de les colles que aleshores hi havia a Terrassa, les quals eren: “Llaç de Germanor”, “Jolius Dansaires”, “Petits Egarencs” i “Flors Egarenques” del Grupo Sardanístico de Educación y Descanso.

La colla “Amunt i Crits” va ser proclamada Campiona de la província de Barcelona el setembre de 1949. A partir d’aquell moment, ha representat la nostra ciutat arreu Catalunya i és una de les colles que participen al Campionat Bàsic d’Honor de la Unió de Colles Sardanistes des de la seva creació als anys seixanta.

La colla Amunt i Crits, va estar classificada en la categoria del Basic d’Honor des de la creació d’aquesta categoria a l’any 1976 fins a l’any 1998.

Es pot destacar la participació de la colla en l’acte inaugural dels Jocs Olimpics de Barcelona 1992, actuacions a Mariaffar () l’any *, Fellbach (Alemanya) a l’any 1998, (Txèquia) l’any 2004, Alcalà la Real (Andalucia) l’any 2006.

El vestuari actual és:

Nois: Pantaló negre
Camisa blanca màniga curta amb coll maó
Faixa lila amb nom de la colla
Espardenyes amb betes blanques
Escut per camisa amb nom colla

Noies: Brusa blanca
Flor solapa colors liles
Faldilla i enagos liles
Espardenyes amb betes blanques
mocador blanc amb brodat nom colla

Des del 2000 participa en el Campionat de Colles lliures i el Campionat de Revesses per colles.