Agrupació Folklòrica  Amunt i Crits

Sardanes i Esbart

Història de l'Esbart





.................

L’Esbart Terrassa, un esbart amb història

L’actual Esbart de Terrassa ja formava part, l’any 1950, de l’Agrupació Cultural i Sardanista de la Sagrada Família de Terrassa, i el 1962 prengué definitivament el nom d’”Esbart de Terrassa” i quedà vinculat a la resta de grups de dansa catalana d’arreu del principat.

L’Esbart Terrassa ha sofert diverses transformacions durant la seva trajectòria, segons el distint criteri artístic dels directors que l’han regit. L’objectiu principal des de l’any 1962 ha estat anar apropant el treball del grup a allò que podríem anomenar “La Dansa Escènica” sense oblidar, però, l’origen folklòric i tradicional de l’espectacle. D’aquesta manera procura compaginar la creació de noves coreografies amb la conservació del repertori de danses populars.


En l’apartat escènic ha conservat les creacions coreogràfiques de Manuel Cubeles, Salvador Mel.lo i Albert Sans, avui considerades ja com a repertori clàssic català. Al mateix temps ha fet aportacions de noves coreografies originals del seu director artístic Lluís Puig, com “La Jota de Calcígar” (premi Vicente Escudero 1984), Ball de donzelles, Verges 50 (1986), Ball de Càntirs, Cants de Noces dels Jueus Catalans (1988), Vetlades d’Antany (1989), i els espectacles: Breviari de les vetlles de Nadal (1989), Cant de la Sibil.la (1989) i El laberint d’Arcàdia (1992). També l’any 1989 es creà la coreografia de La Contradansa per en Joan Romero, que era dansaire de l’esbart.

A partir de l’any 1991 Jordi Mampel fou el nou director ideant noves coreografies i espectacles, com Danses des del Mar (1994), Sensacions (1998) i Negre Fosc (2000).

Dins l’apartat de cultura terrassenca i danses populars, el grup ha treballat de valent per tal de recuperar de l’oblit l’any 1985 la Festa de Santa Creu de la Parròquia de la Sagrada Família. Tal recuperació va incloure el Ball de la Coca de Ca n’Aurell, el Ball de l’Estapera, el Ball de l´Ofrena o la Catxutxa i el Ball del Cascavell, danses que havien estat molt arrelades a la nostra ciutat i que no es ballaven de feia força temps.

A l’any 2000, es va celebrar una trobada d’Esbarts infantils, en que van participar l’Esbart dansaire d’Ullastrell, Esbart Egarenc del CSC, l’Esbart Olesà, l’Esbart Sabadell dansaire i l’Esbart Terrassa. Com a record d’aquell esdeveniment, disposem del programa de mà que es va repartir.

Amb els diversos espectacles preparats durant aquests darrers anys, el grup ha viatjat com a representant terrassenc de la nostra dansa arreu dels Països Catalans i per l’estranger (Israel, Itàlia, Suïssa i Alemanya).


Tornar a Esbart